20 000 jobber eller kristen hviledag?

Foto: Helga Branæs.

Av: Helga S. Branæs

Fremskrittspartiets politikere har kommet med et forslag om å fjerne de strenge kravene for at en bedrift kan være søndagsåpen. Det er uenighet om søndag som hviledag utdatert eller ikke, men meningene til elevene på Rosenvilde vgs er ikke like delt.

Næringskomiteen begrunner forslaget ved at det er bedriftseieren sitt valg som skal komme først og at siden kristendommen ikke er statsreligion lenger, er ideen om en ukentlig helligdag utdatert. De sier også at det vil være bra for studenter som vil jobbe i helgene og at de økte skatteinntektene kan styrke velferdsstaten. Ifølge FAFO vil søndagsåpne butikker kunne skape så mange som 20 000 arbeidsplasser, men om det er verdt å miste en fridag de fleste andre bransjer har er omdiskutert.

Adrian Bakken er positiv til forslaget om søndagsåpne butikker, og ser ingen grunn til at de ikke skal være det. «Hvis arbeiderne må jobbe en ekstra dag, så får de jo mer lønn,» sier han.

Han sier at kanskje ikke alle butikk-arbeidere vil prioritere lønn over fritid, men tror i hvert fall at de som ikke jobber på søndagene vil være positive til det fordi de kan kjøpe det de trenger uten å måtte reise langt til søndagsåpen butikk. «Det handler om at kundene skal få et enklere liv,» sier han.

Sander Lindholm er også positiv til næringskomiteens forslag.

«Det er bedre for kundene, fordi de vil ha tilgang til matvarene de trenger. Hvis du mangler noe og ikke kan kjøpe det fordi butikken er stengt, for eksempel på en søndag, er det kjipt.»

Jacob Helland sier at han er «litt av begge deler», både positiv og negativ til forslaget. «Det er greit å ha åpent på søndager, men det er bra for de små bedriftene at det er kun de som får lov å være åpne da.» Det er sant at det kan bli lettere for store kjedebedrifter å ta over for små butikker som i dag overlever ved å være søndagsåpne.

Han vil samtidig at det er fint med flere mulige deltidsjobber i helgene. «Det kan være bra for unge, så de kommer seg ut i arbeidslivet,» sier han.

You may also like...